VM i fodbold

VM i fodbold er den mest prestigefyldte internationale fodboldturnering i verden. Den arrangeres af FIFA og afholdes hvert fjerde år.

Hver af de seks kontinentale zoner i FIFA's konføderationer afholder deres egne indledende turneringer for at udtynde feltet til den endelige turnering. Vinderne af disse turneringer er garanteret en plads ved verdensmesterskabet.

Det første verdensmesterskab

Organiseringen af en fodboldturnering på det højeste niveau inden for verdenssporten gav anledning til en masse logistiske problemer. Desuden var mange spillere tilbageholdende med at rejse til Uruguay for at deltage i konkurrencen.

Tretten nationer deltog efter at have accepteret invitationer. De omfattede syv sydamerikanske hold og fire europæiske nationer.

Det andet verdensmesterskab

Verdensmesterskabet er den vigtigste internationale fodboldkonkurrence. Det har været afholdt hvert fjerde år siden 1930, med undtagelse af en pause på 12 år på grund af Anden Verdenskrig.

Det første VM blev afholdt i Uruguay, og det anses for at være en af de mest succesfulde turneringer i historien. Der var en række store omvæltninger i turneringen.

Ungarn, anført af Ferenc Puskas og Sandor Kocsis, nåede frem til finalen. De tabte dog til Vesttyskland med 4-2 på Wankdorf Stadion i Bern.

Det tredje verdensmesterskab

Det tredje verdensmesterskab blev afholdt i Frankrig og bød på nogle af de største fodboldkampe, der nogensinde er blevet afviklet. Det var også første gang, at Europa og Asien for første gang gik sammen om at producere en fodboldturnering, der var dette navn værdig.

Det mest prestigefyldte trofæ går til Italien, som vandt pokalen med en lille margin over Argentina. Det var den sidste store turnering, der blev afholdt før udbruddet af Anden Verdenskrig. Det var også den sidste store fodboldturnering, der blev afholdt af en europæisk nation.

Det fjerde verdensmesterskab

VM i fodbold er den mest prestigefyldte internationale fodboldturnering. Den spilles hvert fjerde år og omfatter 32 landshold fra hele verden.

I år afholdes det i Qatar. Det har imidlertid skabt kontroverser, da landet er blevet beskyldt for at bestikke FIFA-embedsmænd, og vandrende arbejdstagere hævdes at blive uretfærdigt behandlet.

VM i fodbold er en fantastisk mulighed for at fremhæve, hvordan sport kan foregå på en bæredygtig måde. Det kan også være en mulighed for byerne til at vise, hvad de har gjort for at reducere klimapåvirkningerne.

Det femte verdensmesterskab

Det femte VM, der blev afholdt i 1986, var det første VM, hvor der blev indført et knockout-system. Turneringen blev afholdt i flere byer i USA, Canada og Mexico.

I denne turnering vandt i alt otte lande VM-trofæet. Brasilien, Frankrig og Uruguay var de mest succesfulde hold.

Det sjette verdensmesterskab

Sverige blev det første nordiske land til at være vært for VM, da landet var vært for den sjette udgave i 1958. Det var en mindeværdig turnering, hvor Brasilien slog Sverige med 5-2 og vandt deres første VM-titel, og hvor teenageren Pelé fik sin debut.

De europæiske og sydamerikanske hold dominerer fortsat. Kvartfinalisterne i 1994, 1998, 2006 og 2018 var alle fra Europa eller Sydamerika.

Det syvende verdensmesterskab

Det syvende verdensmesterskab blev afholdt i 1962 og blev afholdt af Chile som vært. Turneringen blev skæmmet af en giftig atmosfære på og uden for fodboldbanen.

Lodtrækningen til turneringen fandt sted i Santiago, hvor de forsvarende mestre Brasilien blev sat sammen med England, Italien og Uruguay. De to bedste hold fra hver gruppe gik videre til kvartfinalerne. Mesterskabsfinalen blev spillet mellem Brasilien og Tjekkoslovakiet på Estadio Nacional - Santiago.

Det ottende verdensmesterskab

VM begyndte i 1930, da Uruguay, der havde vundet OL-guld i 1924 og 1928, meldte sig frivilligt som vært for den første turnering. Konkurrencen skulle konkurrere med de olympiske lege om den bedste plads i verdens fodbold.

Den spilles hvert fjerde år og er blevet et globalt fænomen. Kun otte nationer har vundet turneringen, med Brasilien i spidsen med fem titler.

 


Hvem & Hvor
Kalender
Gæsteserier
Tekster & Fotos
SØG
og så var der...
Fra Arkivet
CD-Anmeldelser
Koncert-anmeldelser
Filmanmeldelser
Opslagstavle
Skift Design
Lyd & Links
Login