Sundhedsfordele ved at gå i fri luft

Gåture anses for at være en af de bedste aktiviteter for dit helbred. Det kan reducere stress, hjælpe dig med at tabe dig og kan også forebygge fedme. Hvis du er interesseret i at komme i gang, vil denne artikel give dig nogle tips om at gå.

Sundhedsfordele

Uanset om du går en hurtig tur eller en mere omfattende træningssession, er der mange sundhedsmæssige fordele ved at gå i fri luft. Ud over de åbenlyse fitnessfordelekan gåture også booste dit humør.

En undersøgelse viste, at folk, der gik 20 minutter om dagen i 10 uger, oplevede en forbedring af deres hjertesundhed. De rapporterede også en betydelig reduktion i symptomer på depression. Undersøgelsen viste også, at deltagere, der gik i naturen, udviste mere positive følelser end dem, der gik i et klimatiseret miljø.

Når du går en tur, frigiver din hjerne kemikalier, der løfter dit humør. Disse kemikalier kaldes endorfiner, som er kendt for at lindre smerte og mindske stress.

En anden undersøgelse viste, at folk, der går en tur i naturen, havde lavere blodtryk og kortisolniveauer. Disse resultater tyder på, at den friske luft fra gåture i det fri kan sætte kroppen i gang med at producere mere D-vitamin. D-vitaminmangel er forbundet med en lang række sundhedsproblemer, herunder Alzheimers sygdom, prostatakræft, rakitis og andre lidelser.

Stressreduktion

En nylig undersøgelse fra Stanford University viste, at en times gåtur i naturen har nogle ret imponerende videnskabelige og menneskelige sundhedsfordele. Ud over de sædvanlige fysiske fordele har man i årevis vidst, at udendørsaktiviteter kan bidrage til at reducere stress og forbedre humøret.

Faktisk har forskere bevist, at gåture i det fri er en effektiv måde at øge hjerneaktiviteten på. Helt specifikt frigiver hjernen endorfiner. Det er naturlige kemikalier, der hjælper med at regulere humøret og mindske spændinger. Frigivelsen af disse endorfiner er en stor grund til, at det kan være så afslappende at gå udenfor.

Ifølge American Heart Association kan gåture på mindst 20 minutter om dagen forebygge hjertesygdomme. Selv hvis du ikke kan få så meget tid til en rigtig lang vandretur, er en hurtig powerwalk rundt i dit nabolag rigeligt.

Det er ingen hemmelighed, at det at være udenfor hjælper dig med at danne D-vitamin. Solens stråler øger også serotonin, et naturligt kemikalie i kroppen, der hjælper med at forbedre humøret. At være udendørs kan endda reducere stresshormonet kortisol.

Reducerer fedme

En gåtur i den friske luft hjælper dig med at tabe dig og holde dig sund, ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet BMC Public Health. Desuden hjælper gåture dig med at undgå sygdomme. Desuden er motionen gratis. Der er også nogle sygesikringsselskaber, der tilbyder økonomiske incitamenter for folk til at gå mere.

Ud over at reducere din vægt vil gåture hjælpe dig med at udvikle stærkere muskler, forbedre dit åndedrætssystem og sænke dit stressniveau. Desuden smører det dine led og styrker dit immunforsvar. Endelig kan det hjælpe dig med at føle dig gladere. Du kan endda anskaffe dig en skridttæller, så du kan følge med i, hvor mange skridt du tager om dagen.

Ifølge undersøgelsen er der større sandsynlighed for, at du har en tyndere talje, jo flere kilometer du går på en dag, jo større er sandsynligheden for, at du har en tyndere talje. Dette kan skyldes en øget mængde kortisol, som er et vigtigt hormon, der udløser fedt- og kulhydratmetabolismen. Ved at sænke dit kortisolniveau vil du reducere din appetit og øge din evne til at tabe dig.


Hvem & Hvor
Kalender
Gæsteserier
Tekster & Fotos
SØG
og så var der...
Fra Arkivet
CD-Anmeldelser
Koncert-anmeldelser
Filmanmeldelser
Opslagstavle
Skift Design
Lyd & Links
Login