Fakta om VM i Qatar 2022, som du måske ikke vidste

VM 2022 i Qatar har været genstand for kontroverser, siden landet fik tildelt værtsrettighederne. En lang række spørgsmål er kommet op til overfladen, lige fra menneskerettighedsspørgsmål til påstande om korruption i FIFA.

Den lille golfstats astronomiske omkostninger ved at være vært for turneringen, dens behandling af vandrende arbejdstagere og dens holdning til LGBTQ-rettigheder blev alle diskuteret i medierne forud for begivenheden.

1. Det er det første vinter-VM

Et af de mest interessante aspekter ved VM i Qatar 2022 er, at det er den første turnering, der spilles om vinteren på den nordlige halvkugle. Dette er blevet mødt med kontroverser, men beslutningen om at afholde turneringen i vintermånederne var en nødvendig del af Qatars vindende bud på begivenheden.

Golfstaten er kendt for sine sviende somre, som er farlige for både fodboldspillere og fans. FIFA pressede derfor på for at få VM afholdt i de køligere måneder november og december.

Dette skridt har imidlertid forstyrret Europas bedste indenlandske ligaer. Da mange af dem spiller en sæson midt i sæsonen, ligger VM midt imellem dem, hvilket vil resultere i overfyldte spillelister.

Med alle disse faktorer in mente er det ikke overraskende, at turneringen har været udsat for kritik fra hele verden. Fra påstået korruption i forbindelse med udbudsprocessen til en ubarmhjertig tilsidesættelse af menneskerettighederne - Qatar har været omstridt lige fra første dag af VM.

2. Det er det første VM, der afholdes på den nordlige halvkugle

Det første FIFA World Cup blev afholdt i Uruguay i 1930, og siden da er turneringen blevet afholdt hvert fjerde år. Det er uden tvivl den mest populære sportsbegivenhed i verden og tiltrækker hver gang milliarder af tv-seere.

VM afholdes af medlemmer af Federation Internationale de Football Association (FIFA) og afgør, hvilken nation der er den bedste i fodbold. Det nuværende format indebærer, at 32 landshold konkurrerer på spillesteder i værtslandet over en periode på en måned.

Selv om VM ofte kritiseres for at være alt for manipuleret, tiltrækker det stadig milliarder af tv-seere og er fortsat en af de vigtigste sportsbegivenheder i verden.

De regerende mestre fra Frankrig er favoritter i Qatar 2022, mens Brasilien er med i kampen om at forsvare sin krone, og Argentina forventes at gøre et stærkt comeback efter en skuffende slutrunde sidste år. Senegal og Marokko har også en chance for at skrive historie i turneringen.

3. Det er det første VM, der afholdes i et ørkenland

Fodbold, eller fodbold, er en af verdens mest populære sportsgrene, og VM er blevet en global institution. Turneringen, der arrangeres af FIFA (Federation Internationale de Football Association), er en fireårig begivenhed, der bestemmer verdens mestre på landshold.

Men vidste du, at dette års VM afholdes i et ørkenland? Det er rigtigt, Qatar 2022 er det første VM nogensinde, der afholdes i et land, der hovedsageligt er tørt.

Som du kan forestille dig, har det ført til en alvorlig kontrovers om turneringen. Her er nogle fakta om VM i Qatar 2022, som du måske ikke vidste:

Den lille golfstat Qatar har afsat milliarder til stadioner og andre infrastrukturprojekter til denne turnering. Men den har også været genstand for kontrol på grund af sin behandling af vandrende arbejdstagere.

4. Det er det første VM, der afholdes i Mellemøsten

Det første VM, der skal afholdes i Mellemøsten, har givet en af de største overraskelser i begivenhedens historie: Saudi-Arabien chokerede de dobbelte mestre Argentina med en spændende 3-2 sejr. Og Marokko, det første hold fra Afrika og den arabiske verden, der nåede kvartfinalen, inspirerede millioner af fans uden for deres nordafrikanske land.

Men selv om Qatar 2022 har givet fodboldnationerne i Mellemøsten noget at arbejde hen imod i det seneste årti, er det også blevet omstridt af kontroverser om dets menneskerettighedssituation og "sportswashing".

Det omfatter en igangværende boykot af fodbold fra vestlige nationer, som har beskyldt Qatar for at bruge turneringen til at dække over sin dårlige behandling af vandrende arbejdstagere. Som følge heraf har den lille nation været nødt til at investere kraftigt i infrastruktur - otte stadioner og mere end 1 million værelser er blevet bygget eller renoveret for at kunne huse VM-besøgende.

 

 
Hvem & Hvor
Kalender
Gæsteserier
Tekster & Fotos
SØG
og så var der...
Fra Arkivet
CD-Anmeldelser
Koncert-anmeldelser
Filmanmeldelser
Opslagstavle
Skift Design
Lyd & Links
Login