Skrevet af Rasmus engang i 90erne:
Mit liv har været som en lang film. Med alt for mange gangstere og platinblonde starletter, der ikke kan følge med i replikkerne. Jeg er ved at være træt af genren, og lige nu savner jeg roen i et parcelhuskvarter. Jeg ville ønske jeg havde en lille bil. en sød hund jeg kunne gå ture med, en lidt for tyk kone og to små børn. Det ene barn er helt perfekt, det andet har problemer i skolen. Så har vi lidt at tale om, når vi hver dag klokken 18 sætter os ved bordet.
Tænk engang, hvad der før var mit værste mareridt, er nu et fjernt paradis jeg sukker efter.
Netop for at undgå villalivet opgav jeg for godt 10 år siden karrieren som mønsterelev på Metropolitanskolen.
Siden har jeg gjort rent om natten, vendt burgere, været musiker, jeg har arrangeret koncerter i hele Nordeuropa, jeg har rejst verden rundt som professionel backgammonspiller, været filmstjerne, caddy, jeg har boet i Las Vegas som pokerspiller. jeg har været kokkeelev, jeg har elsket, hadet, været rig, fattig, rig og fattig igen. Jeg har været kommunist, superliberalist, etiker, forbryder, hashoman, atlet, casanova og naiv romantiker. Og nu er jeg altså blevet en smule forpustet og føler mig lidt gammel. Og mit højeste ønske er, at handlingen i mit livs film langsomt fader ud med en solnedgang over et villakvarter et sted i Brønshøj.
Indtil det sker. vil jeg gerne fortælle et par af de historier jeg har oplevet. Jeg kan jo begynde med denne her, en god gammel traver.
Min mor arbejdede i halvfjerdserne som skolelærer på Østerbro socialistiske lilleskole. Det var en hyggelig lille skole. Der var en lille fodboldbane, en stor sandkasse med et klatrestativ ungerne selv havde bygget, der var et æbletræ, et hønsehus og en gedestald. Så var der en masse unger, mest børn af venstreorienterede forældre der havde råd.
Det var lige en skole for mig, syntes min mor. og det syntes jeg faktisk også.
Hver morgen mødte alle ungerne op til morgensang på loftet. Vi sang internationale, Røde Wilfred, Jens Vejmand og Joe Hill akkompagneret af skolebandet, som bestod af alle ballademagerne som tit fik eftersidninger (vi sad efter med vores musiklærer) og det rokkede bare. Så fortalte rektor os lidt om verdenssituationen og dagens øvrige program. Hvis nogen af eleverne havde et eller andet på sinde, var dette også forum'et. Og her udfolder min historie sig.
Tobias og jeg var konkurrenter. Hvem var bedst til fodbold, hvem læste hurtigst, hvem regnede hurtigst og hvem smilede Irene til. Men vi var også venner, i hvert fald de dage der var endt uafgjort.
Tobias var vild med Beatles og kunne alle teksterne. Hans mor havde alle pladerne og det var lidt af et hit når Tobias inviterede.
Til gengæld havde jeg en lillebror der græd vildt nemt og noget lækkert riddertøj min mor havde syet.
Vi gik i 2. klasse og livet var ballade.
Tobias og jeg var kommunister. Tobias vidste alt om Amerikas uretfærdige støtte til oprørerne i El Salvador. Jeg var til gengæld god til skak. Det var svært at afgøre hvem af os der først ville nå til tops i DKP. Det måtte komme an på et væddemål:
"Altså, kapitalistiske forældre er undertrykkende og tvinger børnene til faste spisetider og bad hver morgen. Som revolutionære nægter vi at gå i bad en uge, og den der gennemfører revolutionen med størst succes, er den bedste arbejder."
Sådan nogenlunde beskrev vi væddemålet. Vinderen ville for altid kunne kalde sig en ægte arbejdersøn, mens taberen måtte lide torten at blive henvist til borgerskabet.
"Om en uge mødes vi til morgensang og spørger de andre, hvem som er mest beskidt!"
Vi gav hinanden hånden og gik ud og spillede fodbold.
Jeg vidste at jeg havde ham.
Endelig skulle jeg foran hele skolen vise ham hvor skabet skulle stå. Der var no way han kunne vinde.
Til at begynde med var jeg klart mere beskidt end ham. Jeg havde et klatretræ med pigtråd i, så jeg rigtig kunne blive snavset og oven i købet få hudafskrabninger som er et klart plus, og så var der Ingers blomsterbed som aldrig slog fejl. Og endelig regnede jeg med støtte fra min mor.
Hjemme fortalte jeg simpelt hen min mor om væddemålet, og forklarede at jeg desværre ikke kunne gå i bad denne uge. Det chokerede hende lidt. og først var hun streng og nægtede kategorisk. Så efter lange forhandlinger (Først råbe, så græde, så tæve lillebror) fik jeg forhandlet en badfri weekend hjem. Nu var det bare ud at klatre og lege i Ingers blomsterbed alt hvad jeg kunne, og så vente til søde mandag.
Mandag kom, og jeg var møgbeskidt og sejrsikker da jeg ankom til skolen.
Jeg når nøjagtig to skridt ind ad porten før et frygteligt syn møder mig. Nikolaj, Laust og Karl står og griner sammen med en kulsort dreng. Det løber mig koldt ned af ryggen da det går op for mig at det er Tobias. Hans hår er sort, hans ansigt er sort og hans tøj er kulsort. Kun hans hvide tænder blinker i et irriterende grin. "Hvad så, din kapitalist, føler du dig slået?"
Han har tydeligvis snydt. Rullet sig i det gamle bål ved siden af fodboldbanen, den snydetamp. Jeg er på vej mod bålet, men hans kumpaner holder mig tilbage, og skoleklokken ringer. Der er ingen vej uden om nederlaget. Op ad trappen mod morgensamlingen er mine skridt tunge som cement. Alle pigerne griner til Tobias, der kulsort springer op ad trapperne. ÆV!
Alle sætter sig ned i rundkreds, og vi synger de dumme sange. Så har rektor et par meddelelser og endelig rejser Tobias og jeg os op. Grinende fortæller Tobias om vores revolution og beder nu alle eleverne om at afgøre hvem af os som er mest beskidt. Han er bare så sort og lykkelig at det er til at brække sig over.
Her sker miraklet så. Pointen og eneste grund til at jeg nu fortæller historien videre. Jeg vinder. Enstemmigt bliver jeg kåret til skolens absolut mest beskidte unge. Jeg græder. folk klapper. Tobias græder. Mit gravrust har reddet mig. Vaskeægte uanfægtelig gravrust, som kun en ægte arbejderknægt med enlig mor har det.
Tobias snyd blev underkendt, de socialistiske unger på lilleskolen kunne trods alt kende en ægte revulotion fra en fupper. Tobias flæber at det er hans mors skyld, hun tvang ham i bad, men det kan ikke røre ved min endelige sejr. Det var en stor dag og en historie som jeg altid har nydt at fortælle når snakken falder på politik.
En anden historie fra den gang.
Min bedste ven i anden klasse hed Karl. Karl havde kat og små killinger, og et lækkert klaver, som han kunne spille nogle fantastiske sange på. Så havde han en lillesøster, der græd nemt, men hende skulle vi være søde ved, og hun skulle være med, når vi legede. og det er jo rimeligt latterligt, så vi legede mest ude, når vi var hjemme hos ham. Karl boede i Amaliegade med Amalienborg til den ene side. og Gefionspringvandet og Langelinie til den anden.
Første gang Karl viser mig Amalienborg er helt fantastisk. Tænk at her bor to drenge på vores alder!
Nå, men det fede var selvfølgelig garderne, med bjørneskindshuer og rigtige geværer. De er bare så store. Ubevægelige og farlige står de og stirrer lige ud i luften." Prøv engang og se her!" griner Karl og rækker tunge ad soldaten. Så snart jeg ser det, spæner jeg selvfølgelig alt hvad jeg kan. Er du sindssyg, manden har jo gevær! Men Karl bliver bare stående og griner, alt hvad han kan. Og garderen har ikke rørt sig. Forsigtigt går jeg tilbage. Karl står stadig med tungen ud af munden. "ÆV BÆV SKAL DU HA TÆV!" synger han, og garderen kigger surt på ham, men rører sig ikke.
DET ER FANTASTISK. Endelig har vi fundet verdens bedste leg. "SOLDAT SOLDAT DU ER GRIM SOM EN TOMAT' vi synger og danser og rækker tunge, det bedste vi har lært, indtil det er spisetid. Fornøjede går vi hjem og lover hinanden at vende tilbage en anden god gang.
Karl og jeg havde i øvrigt en enorm fidus den sommer. Hver dag kom der bus efter bus med turister til Langelinie og Den Lille Havfrue. Af en eller anden grund smed turisterne penge i Gefionspringvandet. Det var perfekt. Hver lørdag var det på med badebukserne og så havde vi til is og sodavand. Og turisterne var ikke engang efter os. De tog bare billeder og grinede.
Og Tobias, der havde lært engelsk fra sin mors beatlesplader, lavede et skilt "We take picture 2 kr" og så satte vi os alle tre ved Den Lille Havfrue.
Den sommer var fed. Da den sluttede skulle jeg starte i 3. Klasse på Nørre Allé kommuneskole, hvor jeg blev mobbet hver dag, indtil jeg gik ud. men det er en anden historie.
Når jeg tænker efter, var min tid på Nørre Alle ikke helt så frygtelig. Jeg fik i hvert fald en god ven. Jørgen Schramm. Jørgen var den mest uartige dreng jeg nogen sinde havde mødt. Blandt andet husker jeg et fantastisk show, jeg altid vil være ham taknemmelig far. Han åbner forestillingen med et fyrværkeri af de bedste frækheder man kan forestille sig, der med lethed redder ham en eftersidning og den ønskede udsmidning af lokalet. Her nægter Jørgen så at forlade os andre. Det er uhørt! Han rører sig simpelt hen ikke. Resten af klassen måber. Vi aner nye dramatiske højder. Fru Nielsen forsøger herefter at bære Jørgen ud. til stor morskab for rosset. Hun kan ikke engang løfte ham ud af stolen. "Nu henter jeg hr. Poulsen!" Med de skæbnesvangre ord forlader hun os og kommer tilbage med hr. Poulsen som er verdens største svømmelærer. Med et svuptag hiver han Jørgen ud af stolen og slæber ham mod døren. Men, her kommer genistregen. Jørgen har bundet sig fast til stolen, som han har bundet fast til bordet, som han har bundet sammen med et andet bord og et tredje osv. Pludselig vælter hele lokalet med et brag, Hr Poulsen bliver rød i hovedet og Jørgen flytter permanent ind i vores hjerter.
Jørgen havde i øvrigt problemer med at få lavet sine lektier. Hans forældre var lærere på skolen og syntes nok det var lidt ærgeligt, at de hvert spisefrikvarter skulle have ballade af kollegerne. I hvert fald udtænker de en plan for at sætte lidt skik på deres søn.
Efter at jeg er startet pa Nørre Allé, har jeg tilbragt mine eftermiddage alene. Jeg får pludselig lavet alle mine lektier (et tydeligt tegn på, at der er noget i vejen) og mine lærere synes, at jeg klarer det åh så fint på min nye skole. (Engang i mellem fik jeg tæv af hele klassen på en gang).
Jørgens forældre aftalte nu med min mor, at Jørgen hver dag efter skole skulle hjem til mig og lave lektier.
Det blev nogen vidunderlige eftermiddage. Beatles på grammofonen, the på kedlen, mellemmadder, en halv time med regnestykker og så ellers i gang med min mors farvekridt.
Jeg har altid været glad for at tegne, og jeg lavede da også et par mægtige ridderborge i min tid, men Jørgen var en artist. Vi har vel været omkring de 11, og Jørgen tegnede som en voksen kunstner. Bare meget federe motiver selvfølgelig. Hans riddere var som hentet ud af mine drømme. Hans cowboydere og indianere var bedre end nogen film jeg havde set, og hans Anders and var så meget mere cool end ham man kunne købe. Og så kunne han tegne mennesker så det lignede dem man kendte!
Jørgen og jeg gik i gang med at lave tegneserier.
Jørgen tegnede, og jeg lavede vores lektier og kom med ideer til handlingen. Vi lavede "Agent NUL NUL NISSE", "Sherlock Holm", og et par andre små historier, som ærligt talt, ud over at de var tegnet af et elleveårigt geni, ikke var noget særligt.
Men så en dag fik vi en ide, der skulle blive til den største tegneseriesucces jeg nogen sinde har været med til:
"LIR P Å LÆRERVÆRELSET"
Jeg tror måske at Jørgen havde fået en ualmindelig uretfærdig eftersidning den dag. Jeg havde i hvertfald helt sikkert fålet en masse tæv lige foran fru Nielsen, uden at hun havde hjulpet.
Nu sad vi og drak the, læste tegneserier og grublede på hævn. Og pludselig var det så logisk. Vi skulle tegne dem til jorden.
Inspireret af CASANOVA JOHNNY, et tegnet erotisk softcore magasin, med en helt med en ordentlig en, som man aldrig ser. og en masse store bryster som man ser hele tiden, gik vi i gang med "LIR PÅ LÆRERVÆRELSET".
Jørgen tegnede Lærerne på en prik, og det var ikke softcore. Fru Nielsen i badedragt fik den af hr. Poulsen, hr. Poulsen fik den af Rektor. og Rektor delte slikkepinde ud på sit kontor.
Der var også en Quizz: Gæt hvad der sker når du får en eftersidning?
Ni sider i alt
Det var stor elleveårig kunst.
Dagen efter sneg vi os ind i kopirummet, og så var vi klar til at udgive første nummer af "LIR P Å LÆRERVÆRELSET".
Drengetoilettet, i det store frikvarter, var det eneste sted i hele byen, man kunne købe "LIR P Å LÆRERVÆRELSET".
50 Kopier blev udsolgt for 5 kr stykket første dag. Vi grinede hele vejen over til bageren.
Ugen efter var vi klar med "MERE LIR LÆRERVÆRELSET".
Denne gang havde Fru Nielsen fået større bryster, og fik den af hele lO. klasse ( Vi havde modtaget en del forespørgeiser fra læserne). Så var der en stribe med Snehvide og 3.u som var et hit.
Alt i alt havde vi overgået os selv.
Desværre blev vi taget i kopirummet. Af fru Nielsen! Vores kunst blev misforstået, og både Jørgen og jeg måtte finde nye skoler.
Jeg så kun Jørgen én gang efter dette. Jeg har vel været 16, da han pludselig banker på min dør en eftermiddag. Nu spiller han Pink Floyd på guitar og er i lære som kok. Men han tegner ikke mere.
|